Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2017 08:15 - Как да криптирате данни на SSD преди да го изхвърлите
Автор: vbox Категория: Технологии   
Прочетен: 415 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 05.08.2017 10:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Солидните твърди дискове (SSD) работят малко по-различно от твърдия диск и няма достатъчно количество отвори за пробиване, премахване на магнитни полета или нулиране, което всъщност ще защити информацията в SSD то. Ако трябва да се отървете от SSD, имате няколко опции, криптиране или раздробяване. Ето какво трябва да знаете.
Ако сте любопитни за техническите причини, поради които традиционното форматиране или унищожаването на твърдия диск не е най-добрият начин за сигурно изтриване на данни от SSD, Backblaze има страхотно ръководство, което подробно обяснява защо старите методи за твърди дискове не работят. Кратката версия е, че няма стандартен метод за сигурно изтриване на данни от SSD и това означава, че няма общодостъпна опция за сигурен формат за SSD. Някои производители създават свой собствен софтуер за форматиране на собствени твърди дискове, но е трудно независимо да се провери някой от тях.
Вместо това Backblaze (и други) предлагат два подхода, криптиране на SSD и изхвърляне на ключа или раздробяване. Раздробяването на SSD изисква специална машина, която повечето от нас нямат достъп, така че нека просто се фокусираме върху метода на шифроване. Това е достатъчно добро за повечето от нас, които не работят в строго секретни проекти, защото без шифроващия ключ, криптиран SSD е основно просто диск, пълен с произволни числа  и нули.Ако искате да се отървете от SSD по някаква причина, процесът е прост, първо го шифровате, форматирате го и ако искате да бъдете много внимателни, го криптирайте отново.Това ръководство предполага, че искате да премахнете, унищожите и никога повече да нямате достъп до данни на компютъра си, затова се уверете, че имате всичко на друг носител, защото няма да получите отново достъп до него.

Как да шифровате SSD на Windows
  Windows има вграден софтуер за шифроване, наречен Bitlocker, който е много лесен за настройване, но е ограничен само за потребители на Pro. Така че, като свободен и достъпен вариант, също ни харесва VeraCrypt.

1.Изтеглете и инсталирайте VeraCrypt.
2.Стартирайте VeraCrypt и изберете System> Encrypt System Partition / Drive.
3.Изберете "Нормално кодиране", когато получите подкана, след което кликнете върху "Напред".
4.Изберете "Шифроване на цялото устройство".
5.Ако имате само една инсталирана операционна система, изберете Single Boot и щракнете върху Next.
6.За опциите за шифроване можете да оставите тази настройка по подразбиране: AES за алгоритъм за шифроване и SHA-256 за хеш алгоритъм.
7.Създай парола. Ще трябва да въведете това още веднъж, преди процесът да приключи, затова го запишете за момента.
8.Следвайте инструкциите на екрана, за да преместите курсора на мишката и кликнете върху Напред, когато всичко е готово.
9.Когато бъдете помолени да създадете спасителен диск, щракнете върху Напред. Това е необходима опция за възстановяване, която предполага, че искате да продължите да използвате SSD.
10.Изберете "1-pass" за Режим за почистване и кликнете върху Напред.
11.Накрая кликнете върху Тест, за да изпробвате всичко. След като компютърът ви се рестартира, ще бъдете помолени за паролата си. Въведете това, след което следвайте инструкциите на екрана, за да завършите процеса на шифроване.

Щомприключите, можете да изхвърлите криптиращите ключове, което прави почти невъзможно някой да възстанови данни от SSD, ако го намерят.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vbox
Категория: Други
Прочетен: 41558
Постинги: 44
Коментари: 6
Гласове: 9
Спечели и ти от своя блог!
Архив