Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2017 17:18 - Избор на лекар за вашето бебе
Автор: vbox Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 559 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 08.08.2017 17:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Педиатър, семеен лекар или медицинска сестра. Докато сте бременна, ще се замислите върху избора на лекар или медицинска сестра за бъдещото си дете, ако вече нямате такива. Кои да бъдат те и как ще разберете дали вършат добре работата си? Може би вече посещавате семеен лекар, който има опит с бебета. В такъв случай изборът е лесен. Но ако родите c помощта на гинеколог, трябва да намерите лекар или медицинска сестра за бебето си. 

Какви качества бихте искали да притежават те? Някои родители се чувстват най-добре с лекар, който е спокоен и не се суети много около подробностите. Други родители предпочитат да получават максимално подробни указания. Някои се доверяват повече на по-възрастен и опитен специалист, а други предпочитат по-млад и наскоро завършил обучението си лекар.

Под медицинска сестра се има предвид такава е регистрирана практика, която е получила допълнително образование и обикновено има магистърска степен, което и дава възможност да поеме редица от функциите на лекаря. Медицинските сестри на свободна практика винаги работят с лекар; а доколко лекарят се включва в работата зависи от отделните практики. Лекарите често имат по-голям опит с по-сложните заболявания; медицинските сестри разполагат с повече часове за контролни прегледи и обикновено предлагат отлични профилактични грижи. Аз не бих се поколебап да използвам услугите на медицинска сестра, ако тя има добри препоръки.

Подходяща първа стъпка в намирането на най-подходящия професионалист

е разговорът с други родители. Акушер-гинеколозите и акушерките също често могат да дадат добри препоръки.

Опознавателно посещение при лекар. Ако ви предстои да родите първото си дете или се местите да живеете на ново място, силно ви препоръчвам да си уговорите посещение при лекаря или медицинската сестра няколко седмици преди термина си. Най-добре би било лично да се срещнете с някого, за да се убедите, че той е човекът, в чието присъствие ще се чувствате свободна да споделяте тревогите си.

Можете да научите много от такова предродилно посещение и да излезете от кабинета спокойна, че медицинските грижи за детето ви са уредени.

Когато отидете на посещението, обърнете внимание на екипа в кабинета и на самия кабинет. Мили и любезни ли са хората? Има ли с какво да се занимават децата в чакалнята? Има ли книжки с картинки? Обстановката приятна ли е за децата?

Ето и няколко практически въпроса, на които екипът би могъл да ви отговори: Komco лекари и медтщииски сестри работят в практшсата? Кой приема телефонните обаждания? Как ще постъпят, ако детето ви се разболее след пршслючване на работното време? Как ще реагират при спешен случай през деня? Какъв вид здравна застраховка приемат? Какьв е хонорарът? С коя болница работят? Кошсо време се отделя за контролен преглед на здрави деца? (Днес се отделят средно по петнайсет минути, двайсет до трийсет е проява на щедрост.)

Ключов въпрос е приемствеността в медицинските грижи. Ще има ли детето ви личен лекар или медицинска сестра, или пациентите в практиката се поемат от дежурния? Прегледът от лекаря, който е на разположение, може да означава по-малко чакане, но много родители предпочитат детето им да посещава конкретен специалист, който да е „техтшят“ лекар. Така той може да опознае добре вас и детето и помежду ви да се породи взаимно доверие. Медицтшските грижи за децата изискват усилията на екип, в който главните действащи лица са родителят и специалистът. За един родител може да е по-трудно да усети духа в екипа, ако той включва цял куп лекари.

Когато разговаряте с лекаря, обмислете още въпроси, които са важни за вас и искате да обсъдите c него или с медицинската сестра например възгледите им за кърменето, дали ще ви позволят да присъствате, ако се наложи да бъде извършена болезнена манипулация на детето ви, как се справят c проблеми, които не са строго „медицински“, като въпроса за спането заедно (родители и деца в едно легло) или приучването кьм ходене на гърне. Обърнете внимание на начина, по който вие се чувствате по време на срещата. Ако се чувствате комфортно, изслушвани и непритискани, вероятно сте открили подходящия специалист за себе си и за детето си; в противен случай може да посетите други кабинети. 


Предродилна консултация за кърменето. Ако не сте сигурна дали да кърмите или не, ще бъде от полза да поговорите c лекаря или с медицинската сестра, които сте избрали за бебето си, или да се консултирате със специалист по проблемите на кърменето. Бихте могли да посещавате курсове по кърмене, предлагани от повечето големи медицински практики или болници. Ако знаете повече, ще се чувствате по-спокойна от решението си. Решите ли да кьрмите, една предродилна консултация ще ви помогне да предниците възможните проблеми и да се справите c тях навреме.





Гласувай:
1


Вълнообразно


1. lexparsy - Много полезни съвети... със сигурност
08.08.2017 18:20
но аз преди време постъпих по най-малкото съпротивление...
както се избира майстор да ти свърши нещо - Препоръки... Питай приятели :-)
Важното да не е ДОКТОР, поне Лекар... и то Педиатър, а не Специалист по....
И не сбърках... не се отървахме от Проф-Отношението на тази жена... и го правеше заради любовта към Призванието си а не за пари... Идваше с колата си и я гонех да и платя даже...
И аз я препоръчах!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vbox
Категория: Други
Прочетен: 41535
Постинги: 44
Коментари: 6
Гласове: 9
Спечели и ти от своя блог!
Архив